Oplev historien i Vemb

Vestkysten er en af de allerstørste turistattraktioner i Danmark. 

Området rummer en unik historie båret af mennesker rundet af det både barske og gavmilde Vestjylland.

Vemb er levende historie nær Vestkysten

Vestkysten er en af de allerstørste turistattraktioner i Danmark. Kun 17 kilometer fra kysten ligger stationsbyen Vemb og herregården Nørre Vosborg, der sammen fortæller om mere end 800 års historie.

Området rummer en unik historie båret af mennesker rundet af det både barske og gavmilde Vestjylland.

Historien om Vemb begynder omkring år 1200. Herfra stammer Vemb Kirke, som siden kun har undergået få forandringer og dermed er et levende vidnesbyrd om livet fra den tidlige middelalder og frem.

Det samme er herregården Nørre Vosborg. Navnet Vosborg blev nævnt første gang i et dokument fra 1299 og herregården hører dermed til blandt de ældste i Danmark.

Det første borganlæg gik til grunde under en voldsom stormflod i 1593, og borgen blev genopbygget lidt længere inde i landet. I dag ligger Nørre Vosborg som en smuk perle omgivet af høje træer i det ellers så flade landskab nær Storåens udmunding i Nissum Fjord.

Da H.C. Andersen besøgte Nørre Vosborg i 1859, begyndte han at skrive på sangen ”Jylland mellem tvende have”. Sandsynligvis inspireret af naturen nær Vesterhavet.

I 1875 åbnede den vestjyske længdebane fra Esbjerg til Struer og med jernbanen udviklede Vemb sig til en driftig stationsby med købmænd og håndværkere i hobetal.

Historien om Vemb er historien om en kirke, en herregård, bønder og adel, jernbanestation og driftige borgere i skøn forening gennem århundreder.

Den dag i dag er Nørre Vosborg et kulturelt kraftcenter i hele Vestjylland og Vemb tager glad mod gæster, som kommer for at snuse til historien, fiske laks i Storåen eller ganske enkelt nyde stemningen i et hjørne af landet, der rummer sin helt egen stemning og rolige rytme.

Vemb har det hele

Oplev historien i Vemb

Vemb og Nørre Vosborg fortæller mere end 800 års spændende historie, der er levende den dag i dag.

Oplev naturen

Naturen tæt på hav og fjord og den lakserige Storå er noget helt særligt. Her er naturoplevelser ad libitum.

Spisesteder og overnatning

I Vemb er der flere muligheder for kulinariske oplevelser helt ud over det sædvanlige.

Bo godt i Vemb

Dagplejere, børnehave og skole. Vemb har alt det, som den moderne familie har brug for til det gode familieliv.

Her kan du se de boliger, der er til salg i området.